Vi skal på tur til helgen og har noen forhådsoppgaver som må være klar. Vi skal og pakke.
FORHÅNDSOPPGAVE 1 | KBK 2025
Forhåndsoppgave 1
Kompass
Både på sommerens landsleir og som en del av Friluftslivets år, så er Kart og
Kompass viktig. Patruljen skal lage et primitivt kompass som forhåndsoppgave til
KBK 2025. Kompasset leveres inn ved registrering, og fås tilbake etter klagefristens
utløp lørdag.
Kriterier:
● Kompasset skal kunne vise nord ved hjelp av en kork og en synål
● Kompasset skal ha vanlige funksjoner som man kan finne på et kompass (ikke
nødvendig at det er gjennomsiktig eller har forstørrelsesglass)
● Kompasset skal kunne brukes til å ta ut en omtrentlig kompasskurs
● Kompasset skal ikke være større enn et A4-ark i bredde og lengde
● Husk å merke kompasset med patruljenavn og gruppenavn
Vann kan fylles på når kompasset vises frem, men dere må kunne få kompasset til å virke
ved innlevering.
Eksemplene under er hentet fra www.speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/lage-
kompass og https://kmspeider.no/speiderprogram/aktivitetsbanken/aktiviteter/lag-ditt-eget-
kompass. Dere må også lage noe som vannskålen skal stå på for å få et fullverdig kompass
med marsjpil osv.
Tillatte hjelpemidler:
● Alle, men kompasset skal være selvlaget av patruljen.
● Som et minimum trenger dere:
o En stor kork av ett eller annet slag
o En stoppenål
o En magnet
o Noe å ha vannet i
o En planke eller lignende som er selve kompasset
Husk å teste kompasset deres. Lykke til!
Forhåndsoppgave 2
Mat og hygiene
Hele Norge lager mat ute - er en av aktivitetene i Friluftslivets år.
I denne oppgaven skal patruljen vise at dere kan planlegge og tilberede et sunt og
godt måltid, og ha en koselig middag sammen, samt rydde opp.
Med et sunt og godt måltid mener vi ernæringsmessig riktig innhold hvor hovedretten
skal inneholde grønnsaker, poteter eller ris eller pasta el. l. og kjøtt eller fisk eller
vegetar.
Patruljene skal planlegge et 3-retters måltid med forrett, hovedrett og dessert. Utstyr
til matlagingen skal patruljen ta med seg selv.
Alt skal lages fra «bunnen av». Fra «bunnen av» betyr at maten skal kokes og/eller
stekes på området og at det kreves en viss bearbeiding av råvarene. Det skal ikke
brukes ferdigretter eller halvfabrikata, som eksempelvis posesaus.
Patruljen skal selv planlegge rettene i middagsmåltidet og ta med seg ingredienser
og utstyr de trenger til matlagingen. Har noen av speiderne allergi, må patruljen ta
hensyn til dette og ta med alternativ mat slik at alle kan nyte et godt tre-retters
måltid.
● FORRETT med ulike grønnsaker. Det gir ekstrapoeng om forretten er varm.
● HOVEDRETTEN skal være varm (med eller uten saus) og enten inneholde;
pasta eller potet, kjøtt eller laks eller vegetar og ulike typer grønnsaker.
● DESSERTEN skal inneholde valgfrie bær. Det gir ekstrapoeng om desserten
er varm.
Når patruljen er klar til å spise, må leder/dommer tilkalles. En porsjon av hver rett
skal presenteres visuelt for dommerne på en speidertallerken eller annet egnet
turutstyr.
Dommerne skal ikke spise eller smake på maten, kun ta bilde av rettene.
Et av medlemmene i patruljen, gjerne patruljefører, presenterer måltidet for
dommerne. Planlegging, gjennomføring og samarbeid blir vektlagt, og det kan være
en fordel om det er patruljesærpreg knyttet til måltidet som lages. En fin
presentasjon av maten kan trekke opp. Patruljen skal sitte og spise måltidet sammen. Etterpå skal det vaskes opp og
området skal ryddes innenfor oppgavens 3 timer.
Det er godt kjølerom i kjelleren på låven, hvor patruljen kan oppbevare kjølevarer.
Hver patrulje er selv ansvarlig for å merke varene sine.
Patruljene på KBK:
🐺 Trym, Nora, ida, Liam, Fillip, Ingrid, Bendik, Malene.
🦅 Alida, Sven Tore, Lilly Sofie, Ådne, Arn, Mathilde, Ann Karin, Isabell